Strategia de dezvoltare

SUMAR

Ciobanu

10°C

cer fragmentat

Răsărit: 06:18
Apus: 19:55

Sâmbătă

21/9°C

Duminică

23/11°C

Luni

24/15°C

Strategia de Dezvoltare Locală a comunei Ciobanu, pentru perioada 2021-2030

În timp ce globalizarea devine un fenomen tot mai răspândit, în întreaga lume, noi manifestări ale

„europenizării” îşi fac simţită prezenţa pe continent. Graniţele devin din ce în ce mai puţin importante prin procesul de unificare, iar timpul şi distanţele îşi pierd şi ele din semnificaţie.

Cetăţenii din diferite ţări vin în contact direct, iar comunităţile concurează între ele pe o scară globală. Unele concepte cheie cum ar fi dezvoltarea durabilă, identitatea comunităţii, siguranţa, serviciile de sănătate, asistenţă medicală, devin nişte chestiuni din ce în ce mai sensibile pentru procesul de planificare.

O provocare importantă o reprezintă dezvoltarea proceselor inovative bazate pe noi moduri de implicare a tuturor factorilor de decizie pentru a spori nivelul de participare şi pentru a satisface interesele comune a tuturor grupurilor. Participarea cetăţenilor oferă o mai bună înţelegere a cerinţelor oamenilor. Acestea pot începe o evoluţie culturală care să conducă la acceptarea unei mari varietăţi de soluţii, pentru a rezolva necesităţile diferitelor grupuri, menţinând în acelaşi timp o identitate comună. Pentru realizarea acestui deziderat este nevoie de o strategie de dezvoltare locală, caracterizată de cel puţin şapte trăsături care se recomandă managerilor de la nivel local responsabili cu acest domeniu. Cele şapte caracteristici ale strategiilor sunt următoarele: imagine asupra viitorului, creativitate, flexibilitate, activitate, creare pentru acţiune, orientare spre schimbare, orientare spre câştig durabil.

Strategia de dezvoltare locală este atât un proces de planificare, cât şi un produs care promovează parteneriatul în rândul diferiţilor actori de pe plan local (administraţia publică locală, comunitatea locală, sectorul privat şi reprezentanţii societăţii civile) cu scopul de a analiza împreună problemele legate de dezvoltare, de imaginea creată pentru viitor/ previziuni de viitor, de mobilizarea resurselor, de elaborarea strategiilor de dezvoltare a proiectelor, precum şi de implementarea, monitorizarea şi evaluarea acestora.

Orice strategie de dezvoltare locală are o etapă introductivă care constă în diagnoza şi analiza principalilor indicatori din comunitatea pentru care se realizează strategia de dezvoltare. În această etapă, când România trebuie să adopte standardele europene, comuna Ciobanu are nevoie de un plan de dezvoltare care să vizeze toate domeniile şi în care să se regăsească interesele tuturor membrilor comunităţii, un plan care să canalizeze resursele către acţiuni integrate ce urmăresc progresul social, protejarea mediului, utilizarea eficientă a resurselor umane şi naturale în vederea atingerii unui nivel ridicat şi sigur de creştere economică şi ocupare a forţei de muncă.

Strategia de dezvoltare spaţială a comunei este construită pe concluziile analizelor socio­ economice şi SWOT, pe avantajele localităţii. Strategia, prin structură şi conţinut, urmăreşte dezvoltarea economică şi echilibrată, concomitent cu dezvoltarea capacităţii acesteia de a se adapta şi a putea răspunde schimbărilor economice cheie.

Strategia se adresează unei game largi de probleme economice, sociale şi de mediu ale comunităţii, care sunt relevante pentru definirea obiectivelor necesare obţinerii dezvoltării durabile şi creşterii coeziunii economice si sociale.

Strategia este un cadru de planificare strategic care defineşte viziunea, căile care conduc la obţinerea ei şi pe baza căruia sectorul public şi privat pot acţiona eficient în ceea ce priveşte folosirea resurselor locale şi obţinerea de beneficii în folosul comunităţii. Aceasta ghidează astfel încât intervenţiile şi activităţile necesare creării unei localităţi dinamice şi prospere să se concentreze asupra domeniilor-cheie de dezvoltare.

Totodată, aceasta constituie baza dezvoltării planurilor de acţiune pentru administraţia publică locală şi organizaţiile partenere în vederea prezentării de proiecte în cadrul programelor de finanţare naţionale şi europene care sprijină dezvoltarea locală.

Strategia furnizează o abordare echilibrată şi integrată privind dezvoltarea localităţii cu accent pe:

  • facilitarea creşterii economice
  • îmbunătăţirea infrastructurii de bază
  • protejarea şi îmbunătăţirea condiţiilor de mediu
  • îmbunătăţirea serviciilor (medicale, sociale, culturale) şi accesului la acestea

Strategia se concentrează pe provocările şi oportunităţile de dezvoltare caracteristice şi existente la nivel local, urmărind totodată eliminarea barierelor cu privire la progresul economic şi social.

Elementele constitutive ale strategiei urmăresc obţinerea unei dezvoltări echilibrate şi oferirea de oportunităţi egale pentru locuitorii acestuia.

Strategia de dezvoltare spaţială a comunei, în corelare cu strategia de dezvoltare locală, vizează                                                                                                                                             6

valorificarea durabilă a resurselor umane, economice, instituţionale, financiare, naturale, în scopul afirmării calităţilor sale distinctive, a consolidării şi dezvoltării rolurilor în teritoriu, atât la nivel regional cât şi naţional, a extinderii şi diversificării parteneriatelor în proiecte sustenabile potrivit potenţialului şi aspiraţiilor comunităţii.

La nivelul comunei pot fi identificate următoarele tendinţe de dezvoltare:

  • Dezvoltarea zonelor de activităţi productive cu precădere în proximitatea DC 68 (înspre Hârşova)
  • Dezvoltarea zonelor mixte, de interes local (mic comerţ, servici locale etc.) în zonele centrale ale satelor componente
  • Dezvoltarea unor zone de servicii şi alimentaţie publică adiacent drumului comunal în localitatea Ciobanu

După cum se poate observa dotările publice din categoria celor educaţionale, sanitare, culturale sunt dispuse grupat în zona centrală a satelor. Majoritatea serviciilor şi zonelor industriale sunt dispuse linear de-a lungul DC68 şi DC69.

Principalele dotări publice existente la nivelul comunei:

Dotări de învăţământ

Pe raza teritoriului comunei Ciobanu funcţionează următoarele unităţi de învăţământ:

  • Grădiniţa Ciobanu
  • Grădiniţa Mioriţa
  • Liceul Tehnologic Ciobanu care cuprinde şcoala profesională, primară şi gimnazială

Dotări de sănătate şi protecţie socială

La nivelul comunei există un dispensar în Ciobanu, 1 în Mioriţa, 3 cabinete medicale şi o farmacie.

Administraţie publică

La nivelul comunei funcţionează Primăria, Jandarmeria, Poliţia.

Dotări culturale şi de culte

La nivelul comunei există un Cămin Cultural cu bibliotecă.

Gospodărie comunală

La nivelul satului Ciobanu există un cimitir vechi şi unul nou, şi un cimitir la nivelul localităţii Mioriţa.

Spatiile verzi

În prezent în comuna Ciobanu nu există spaţii verzi publice amenajate. Spaţiile verzi la nivelul comunei sunt reprezentate de următoarele:

  • Păduri şi pepiniere,
  • Spaţii verzi aferente cursurilor de apă şi lacurilor
  • Teren de sport (Stadion) Ciobanu
  • Teren de sport Liceul Tehnologic
  • Cimitir Ciobanu (vechi)
  • Cimitir Ciobanu (nou)
  • Cimitir Mioriţa
  • Spaţii verzi adiacente căilor principale de comunicaţie



Pentru documentația completă a Strategiei de Dezvoltare Locală, vă rugăm să consultați documentul de aici.